Combinatie statisch en bewegend bed filter

De combinatie van een statisch en bewegend bed filter is absoluut niet nieuw, maar wel zeer doeltreffend. Bij het statisch bed komt het water via de onderzijde van het filter binnen, gaat door het filtermedium naar boven, waarna het doorgaat naar de volgende kamer.

Doordat het filtermateriaal in een statisch bed (vaak Kaldnes) drijvend is en bijeen wordt gedrukt door het water wat van onderaf komt, wordt het zweefvuil tegengehouden. Dit blijft dus onder en tussen het filtermedium zitten. Het vuil moet net als bij alle andere type vijverfilters gereinigd worden.

Het reinigen is een vrij simpele handeling en gebeurt bijna vanzelf. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van lucht. Onder het drijvende filtermedium in het statisch bed ligt een luchtbol/schijf. Deze lucht brengt het drijvende filtermateriaal in beweging en het vuil wat zich hierin bevindt, wordt zo losgelaten en wordt via de vuilaflaat verwijderd naar het riool of dergelijke.

Het bewegend bed filter werkt juist tegenovergesteld, in dit deel van het filter worden het drijvende filtermateriaal in beweging gehouden door een luchtbol/schijf. Op het filtermateriaal bevinden zich bacteriën die door beweging van het filtermateriaal schuren, zich delen en verder opbouwen. Hierdoor vermenigvuldigen deze bacteriën zich zeer snel. De combinatie van een statisch bed samen met een bewegend bed is in alle opzichten een zeer goed filter voor iedere vijver of quarantainebak.

bed filter
Onderhoud

Een statisch en bewegend bed filter heeft net als iedere andere vijverfilter onderhoud nodig, maar bij dit type filter is dat echt kinderspel en kunt u dit bij wijze van spreken in uw zondagse pak doen. Het is niets meer dan één luchtkraan dicht zetten en de andere open doen, Na ca. 5 minuten zet u de vuilaflaat open, waardoor het vuile water naar het riool kan worden afgevoerd.

Hierna is het de omgekeerde volgorde, dus vuilaflaat dicht, de luchtkraan sluiten en de luchtkraan van het bewegend bed weer openen. Vervolgens kunt u uw filter weer laten vollopen met water. Het hele filter is gereinigd en kan weer draaien.

De plaatsing van een combinatie statisch/bewegend bed filter

Het statisch/bewegend bed filter kan zowel gelijk met het waterniveau geplaatst worden als boven waterniveau. Dit komt doordat het statisch/bewegend bed filter pomp gevoed, maar ook gravitair opgesteld kan worden. Tevens is waterverplaatsing via airlift mogelijk met deze filter.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van een statisch/bewegend bed filter is het onderhoud ervan; dit is heel eenvoudig en kost weinig tijd. Nog een voordeel van dit filter is dat er weinig onderdelen aan zitten die stuk kunnen gaan. Behalve een luchtpomp zitten hier geen onderdelen aan die ooit vervangen dienen te worden.

Het water dat het filter verlaat is schoon en ruim voorzien van zuurstof door het bewegend bed gedeelte. Het filter kan daarbij bijna overal geplaatst worden, zowel boven als in de grond. En de wijze waarop het filter gevoed wordt is hierdoor ook een keuze die u zelf kunt maken.

Een nadeel van dit filter zou het formaat kunnen zijn. Als u een grote vijver bezit, heeft het filter ook de nodige afmeting nodig om het water in optimale conditie te houden. Dit kan op vele manieren variëren: in hoogte, breedte of in lengte van het filter.