Op zoek naar een plantenfilter voor uw vijver?

Een plantenfilter heeft voor een vijver een belangrijke functie. Waterplanten halen allerlei schadelijke stoffen uit het (vijver)water en voorzien het van zuurstof. Vaak staan er geen of weinig waterplanten in de vijver om het water in biologisch evenwicht te houden. Daarbij zijn planten in de vijver soms onmogelijk of ongewenst, zoals bij koi- of zwemvijvers. Mede door het onderhoud ervan.

Een mechanische filter biedt ondersteuning. De filter vangt het grove vuil in de vijver op en zet met behulp van bacteriën, giftige stoffen zoals ammonium en nitriet om in nitraten en fosfaten.

Plantenfilter
Plantenfilter

Toch krijgt men met mechanische filters in vijvers met veel vissen en te weinig planten te maken met een ophoping van nitraat en fosfaat. Dit komt omdat er te weinig planten zijn die deze stoffen die op kunnen nemen voor hun groei.

In het geval van een koivijver wordt dit probleem deels opgelost door het regelmatig verversen van het water. Een plantenfilter heeft een meerwaarde hierop. De afbraak van schadelijke stoffen kan worden geholpen door een plantenfilter te plaatsen.

Bij koi- en zwemvijvers waarin geen of weinig planten kunnen staan, maar ook bij gewone vijvers wordt een plantenfilter steeds vaker ingezet als natuurlijke filtermethode. Dit soort filter wordt steeds vaker toegepast, doordat ze ook esthetisch gezien een waardevolle aanvulling voor uw vijver is.

Onderhoud

Een goed ontworpen plantenfilter heeft relatief weinig onderhoud nodig. De planten staan in mandjes vrij van de bodem, waardoor het vuil onderin de vrije ruimte blijft liggen. Door het regelmatig spoelen van dit filter (net als bij het onderhoud van uw mechanische filter) door middel van de aangebrachte vuilaflaat, voorkomt u dat het vuil achterblijft in het plantenfilter waardoor er geen grote vuil ophopingen ontstaan.

Naast dit weinige onderhoud kunnen de planten in het plantenfilter behoorlijk gaan groeien; wat een mooie en natuurlijke uitstraling geeft. Deze planten moeten wel gesnoeid worden, waardoor ze weer opnieuw kunnen groeien en het plantenfilter zijn uitstekende meerwaarde aan de zuivering van uw vijverwater behoud.

plantenfilter
De plaatsing van het plantenfilter

Een plantenfilter behoeft geen mechanisch voorfilter, maar kan desgewenst wel hiervoor geplaatst worden. Deze filter wordt voorzien van water door middel van een vijverpomp, al dan niet in droge of natte opstelling.

Deze vijverpomp behoeft geen hoge opvoer capaciteit te hebben omdat deze filter vrijwel gelijk met het waterniveau kan staan. Alleen de uitloop van het plantenfilter dient boven waterniveau te zitten. Hier kan het zowel boven waterniveau geplaatst worden, als deels ingegraven worden.

Voor- en nadelen van een plantenfilter

Een groot voordeel van een plantenfilter is de zuiverende werking van waterplanten. Waterplanten halen allerlei schadelijke stoffen uit het (vijver)water en voorzien het van zuurstof. Het weinige onderhoud van deze filter is natuurlijk heel voordelig. Door een simpele kleine handeling is uw filter schoon en weer klaar voor gebruik.

Een nadeel kan zijn dat wanneer er snel groeiende planten in uw plantenfilter staan, u deze regelmatig dient te snoeien.