Op zoek naar een tricklefilter voor uw vijver?

Een tricklefilter is een eenvoudig maar zeer effectief biologisch filter met zeer veel voordelen. De filter is voorzien van een sproeibuis die het water verdeeld over het filtermateriaal. Dit filtermateriaal heeft een poreuze structuur waarop grote hoeveelheden bacteriën zich kunnen hechten.

Een tricklefilter werkt doordat een druppel water valt op het filtermateriaal, zich deelt, verder valt op het ondergelegen filtermateriaal en zich weer verder deelt. Hierdoor kan het water veel zuurstof opnemen.

tricklefilter
tricklefilter

Doordat het water zuurstofrijker wordt, groeien de bacteriën sneller en beter dan in welk andere vijverfilter dan ook. De grote hoeveelheid bacteriën kan dus een vijver schoon en helder houden, terwijl het filter niet zoveel ruimte nodig heeft.

Een tricklefilter helpt fosfaten en nitraten uit het water verwijderen, waardoor u gezond en helder water krijgt en de groei van draadalgen sterk verminderd. De filter is geschikt voor iedere vijver, door de hoge biologische werking worden ze veel gebruikt bij grote vijvers en bij koivijvers.

Onderhoud

Deze filter heeft weinig onderhoud nodig. Zeker als er voor het tricklefilter een mechanisch voorfilter is geplaatst dat het grovere vuil afvangt voordat het de tricklefilter binnenkomt. Op deze manier is het enige onderhoud enkel controleren of de sproeigaatjes niet verstopt zijn geraakt.

Het beste is om een tricklefilter continu te laten draaien, zodat de bacteriën constant gevoed worden. Zelfs in de wintermaanden als de temperatuur laag is. Bij lage temperaturen zijn de bacteriën namelijk niet of weinig actief. Legt u het filter stil, dan sterven deze bacteriën af en moet u in het voorjaar als de temperatuur oploopt weer van voor af aan beginnen. Beter is het dan om hem in de wintermaanden in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie, om zo de grootste afkoeling te beperken.

De plaatsing van een tricklefilter

Het is niet noodzakelijk, maar het dient wel de voorkeur om voor het tricklefilter een mechanisch voorfilter te plaatsen. Deze filter wordt voorzien van water door een vijverpomp, al dan niet in droge of natte opstelling. Deze pomp dient wel de capaciteit aan opvoerhoogte te hebben om het zo water tot bovenin het filter te pompen.

Tricklefilters staan altijd boven het waterniveau, hij kan dus niet ingegraven worden.

Voor- en nadelen van een tricklefilter

Eén van de grootste voordelen van een tricklefilter is de grote doorloopsnelheid van het vijverwater en de hoge biologische werking van het filter. De grote zuurstofopname in het vijverwater is tevens een groot voordeel, waardoor het vijverwater ook zonder beluchten door middel van een zuurstofpomp altijd zeer zuurstofrijk is. Een tricklefilter heeft maar gering onderhoud nodig, waardoor u meer tijd heeft om van uw vijver en uw vissen te genieten.

Een nadeel kan zijn dat het filter altijd boven het waterniveau geplaatst moet worden. Hij kan dus niet ingegraven worden.

Trickle filter